به نام خدا
|
تاريخچهای كوتاه از نخستين بانک های روزگار باستان |
|
|
|
گروه تاريخ امرداد : |
شاید برای ما غافلگیرکننده باشد اگر بدانیم در گسترهی سیاسی ایران باستان، بانکی وجود داشته است که عملیات آن در بنیاد، تفاوت چندانی با کارهای بانکی امروز نداشته است.
گشوده شدن «لیدی» و «میانرودان»(بین النهرین) به دست کوروش، بیدرنگ اوضاع اقتصادی ایران را دگرگون کرد. «لیدی» در ضرب سکه نوآور شناخته میشد و «میان رودان» بزرگترین بارانداز کالای بازرگانی جهان باستان از «سند» تا «مدیترانه» بود.
کهنترین بانک شناخته شده در گسترهی فرمانروایی ایرانیان با مرکزیت شهرهایی مانند «هگمتانه» و «پاسارگاد» و «بابل» و «سارد» که در زمان کورش، قلمرو ایران را تشکیل میداد، بانک «اگیبی و پسران» بود.
پیشتر هم در «میانرودان» مرکزهای اقتصادی وجود داشت که کارهای مالی معبدها را انجام میدادند. در آن جا نخست وام میدادند و برای وام، گروی درخور توجهی، مانند زمین کشاورزی یا برده، در اختیار میگرفتند، اما تا آن زمان تنها کاهنان و حکمرانان به کار بانکداری و پول میپرداختند.
پارسیان برای نظام بانکی امکاناتی فراهم آوردند که پیشتر وجود نداشت. در زمان هخامنشیان، بانک «اگیبی و پسران» و بانک «مورشو و پسران» برای نخستین بار به گونهی رسمی بنیانگذاری شد. صدها سند بانکی از بایگانی این بانکها، به ویژه از بانک وارثان شخصی به نام «اگیبی»(از اهالی بابل)، به خط میخی بدست آمده است. این سندها آگاهیهای گرانبهایی دربارهی نظام بانکی روزگار باستان در اختیار ما میگذارد. با این که دارندگان این بانکها ایرانی نبودند، ولی از آنرو که در گسترهی پادشاهی هخامنشیان کار میکردند، سازمانهایی ایرانی به شمار میآمدند و حتا مالیاتهای دیوان اداری هخامنشیان به این بانکها واریز میشد.
بانک «اگیبی و پسران» و بانک «مورشو و پسران» همهی قدرت مالی منطقه را در اختیار خود داشتند. بانک «اگیبی» به کارهای رهنی و اعتباری و امانی میپرداخت. از اسناد بر جای مانده پیداست که سرمایهی بانک، صرف کارهای ویژهی مسکن، مزرعه، دام و کشتیهای باربری میشد. پول، غله، خرما و دیگر کالاهای مصرفی نیز به گونهی جنسی به بانک سپرده میشد. بانک حتا در برابر بهرهی غیرمستقیم، پرداخت بدهی مشتریان را بر دوش میگرفت. غنیمتهای جنگی نیز به بانک فروخته میشد. در بانک، حسابی مانند حساب جاری بانکهای امروزی و جود داشت و از دسته چک نیز بهره بُرده میشد.
از لوحی که در بابل بدست آمده، چنین برمیآید که در سال ٥٣٧ پیش از میلاد، شخصی به نام «تادانو» مقداری نقره به «ایتی مردوک بلاتو» رییس بانک «اگیبی و پسران» سپرده تا دو ماه پس از آن، بهرهی آن را دریافت کند. این سند در «هگمتانه» تنظیم شده و در آن چنین نهاده شده است که وام پرداختی در «بابل» به گونهی خرما و به نرخ روز بازپرداخت شود.
در سال ٥٣٦ یا ٥٣٥ پیش از میلاد، رییس بانک «اگیبی و پسران» مبلغ هنگفتی از کمبوجیه ولیعهد کوروش وام گرفت که از این موضوع میتوان نتیجه گرفت که این بانک پیوند و دوستی خوبی با دربار ایران داشته است.
در آن زمان اگر وام در زمان مقرر بازپرداخت نمیشد، جریمهی سنگینی به آن افزوده میشد. گاهی سند را شخص دیگری پشتنویسی میکرد و چنانچه گیرندهی وام در بازپرداخت به موقع وام کوتاهی میکرد، شخص ضامن، وام را پرداخت میکرد. به وامی که گرویی داشت بهره داده نمیشد، چون بانک از گرویی درخوری که در اختیار داشت (مانند زمین، خانه و ...) برای مدت بازپرداخت وام بهره میبُرد. در صورتی که وام گیرنده توانایی پرداخت آن را نداشت، گرویی از سوی بانک بایگانی(:ضبط) میشد. هنگام به پایان رسیدن بدهی به بانک، لوح اصلی وام نابود میشد.
از لوحهای سالم بدست آمده میتوان نتیجه گرفت که وامهای مربوط به آنها بازپرداخت نشده است. از نکات جالب به دست آمده در لوحهای مربوط به وام در آن دوران این است که در برخی از آنها واپسین قسطهای وام به دست نوهی وام گیرنده پرداخت شده است که بیانگر باریکبینی، نظم و سازماندهی امور بانکی در زمان هخامنشیان است.
|
نظرات شما عزیزان:
تاريخ : سه شنبه 5 دی 1391برچسب:
گروه تاریخ,
اگیبی,
بانک اگیبی,
مورشو,
امان,
امانی,
تادانو,
گرو,
رهن,
رهنی,
ضامن,
تضامن,
تضامنی,
نخستین بانک,
نخستین بانک ایران,
نخستین بانک ایرانی,
,